18 Temmuz 2024 Perşembe

Selçik'te 16. Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali Düzenlenecek

Selçik'te 16. Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali Düzenlenecek / Selçik Haber

    Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesine bağlı Selçik Köyü'nde, Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenecek olan "16. Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali" 27 Temmuz 2024 Cumartesi günü, saat 19:00'da başlayacak.

    Hünkâr Hacı Bektaş Veli'nin "Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu." deyişiyle duyurulan, Selçik Köyü'nde düzenlenecek olan etkinlikte; köyde türbesi bulunan Anadolu erenlerinden Sarı Dede Sultan (Sarı Selçuk Dede) anılacak. Alevi ve Bektaşi inancına ait değerlerin yaşatıldığı anma töreninde yörenin kültürel yönlerine de yer veriliyor. Her yıl Türk Halk Müziği sanatçılarının, halk ozanlarının, yöreden yetişen genç seslerin ve semah topluluklarının yer aldığı bir kültür festivali olarak gerçekleştirilmektedir.

    Birlik, beraberlik ve dayanışmayı güçlendirmek için her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali'nde bu yıl, Dil Tengî, Orhan Gürsoy, İbrahim Pala, Öznur Şerbet, Oruç Şerbet, Emre Yücel ve Yusuf Erbaş ile konuk sanatçılar yer alacak. Isparta'nın Yalvaç İlçesi, Körküler Köyü Semah Ekibi'nin semah ritüellerini yansıtacağı etkinlikte, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinden Hacıbektaş Kültür ve Sanat Topluluğu Semah Ekibi yer alacak. Etkinlikte Türk Halk Müziği'nin önde gelen isimlerinin yanı sıra yöreden yetişen genç seslere de yer veriliyor. Festivale katılan konuklar bu yılda yine deyişlerle, semahlarla ve türkülerle dolu bir akşam yaşayacaklar. Festivale gelen konuklara geleneksel olarak hazırlanan etli pilav ikramı yapılacaktır.

    16. Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından desteklenmektedir. Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olması dolayısıyla ayrı bir yere sahip olan etkinlikte, Alevi edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Şah Hatayi Hakk'a Yürüyüşünün 500. yıl dönümünde deyişleriyle anılacak.

Selçik'te 16. Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali Düzenlenecek / Selçik Haber

    Festival kapsamında köy gençlerinin arasındaki bağların kuvvetlenmesi, köy ile ilişkilerinin daha güçlü hale gelmesi için hafta boyunca köy içerisinde; panel, gençlik toplantıları, turnuvalar, spor faaliyetleri, sinema günleri, müzik dinletileri gibi etkinlikler aralıksız olarak sürecektir. Köy gençlerinin kendi aralarında gerçekleştireceği etkinliklerde; voleybol ve futbol turnuvaları düzenlenecek. Gençlere ve çocuklara yönelik geleneksel oyunların yer alacağı "Selçik Köyü Gençlik Etkinlikleri" adı altında eğlenceli yarışmalar düzenlenecek.

    Anadolu'daki küçük bir yerleşim yerinde düzenlenen bu köy etkinliğinin geleneksel hale getirilerek yıllardır yapılıyor olması ve yurt içinden farklı bölgelerden katılımın sağlanması etkinliği ulusal bir boyuta taşımaktadır. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen festivalin en büyük destekçisi yöre halkıdır. Yöre halkının maddi ve manevi destekleriyle bugünlere gelen etkinliğe tüm canların katkı sunmaları ve festivale katılımları bu etkinliğin geleceğe taşınmasında önemli bir yere sahiptir. Festivale çok sayıda yurttaşımız, siyasi parti, dernek, vakıf ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılmaktadır.

    Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Süleyman Özdemir; "Tüm canları ve gönül dostlarımızı Anadolu erenlerinden Sarı Dede Sultan etrafında toplanmaya ve dostluk kazanında pişen lokmaları birlik içinde paylaşmak için 27 Temmuz'da köyümüze davet ediyoruz. Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin, Yunus Emre'nin, Pir Sultan Abdal'ın kültürüyle bezenmiş Anadolu topraklarında, bu gibi kültürel etkinliklerin geleceğe taşınmasını ve gençlerimizin bu kültürün içerisinde yetişmesini istiyoruz. Festivalimizde dili, dini, ırkı, rengi, inancı, siyasi görüşü ne olursa olsun tüm insanlığı sevgi ve saygıda birleşmeye davet ediyoruz. Bu amaçla ozanların dilinden, telinden dökülen özlü sözleri konuklarımızla buluşturuyoruz. 16. Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali'mizin birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde geçmesi dileğiyle tekrar tüm dostlarımızı 27 Temmuz Cumartesi günü köyümüze davet ediyoruz." diye konuştu.

Selçik'te 16. Sarı Dede Sultan'ı Anma ve Kültür Festivali Düzenlenecek / Selçik Haber



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...
Selçik Köyü Aylık Haber Bülteni "Selçik Haber" 1 Yaşında!