Coğrafya

COĞRAFİ KONUM VE KOMŞULARIMIZ


Sandıklı Haritası


   Selçik Köyü, Sandıklı ilçesine 4 km. Afyonkarahisar iline 65 km. uzaklıktadır.

   Köyde rakım 1135 metredir. Sandıklı ilçesinin güney doğusunda yer alır.

   Selçik Köyü' nün, batısında Sandıklı ilçesi, kuzeyinde Dutağaç Köyü, doğusunda Bekteş ve Karkın köyleri, güneyinde Akin ve Gökçealan köyleri yer almaktadır.  Şuhut ilçe sınırına yakın köyler arasındadır.


NÜFUS

   Selçik Köyü nüfusu geçmişten bugüne kadar giderek azalmaktadır. Bunun en önemli sebebi ekonomik yetersizlikler, geçim kaynaklarının giderek azalması, iş sahasının olmamasıdır. Bu sebeple köyümüzde dışarıya göç vermektedir.

   Yurt içinde en fazla Ankara, Denizli, Antalya, İzmir illerine göç vermiştir. 1960' lı yıllardan sonra yurt dışına işçi gönderilmeye başlanmasıyla birlikte Almanya, Fransa, İsviçre ve Avusturya' ya göç vermiştir. Buda nüfus oranının gittikçe azalmasına neden olmaktadır. Günümüzde orta yaşlı nüfus tarafından köyümüze geri dönüş hareketliliği başlamıştır.


Yıllara Göre Selçik Köyü Nüfusu


YIL       NÜFUS       KADIN     ERKEK

2012         209           110             99

2011         179           94               85

2000         212           116             96

1990         313           170             143

1985         328           176             152

1955         408           212             196

1945         355           205             150



İKLİM ve BİTKİ ÖRTÜSÜ

   Ege Bölgesi' nin İç Batı Anadolu Bölümü' nde yer alan, Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesine bağlı Selçik Köyü' nde de karasal iklim hakimdir. Kışları soğuk ve yağışlı. Yazları sıcak ve kurak geçer. Köyümüzün bitki örtüsü bozkırdır.


***





Selçik Köyü' ndeki Yükseltiler

   Değmenkaya, Mal Tepesi, Sümbül Tepesi, Çatal Tepe, Yukarı Çatal Tepe, Killik, İt Tepesi, Yarıkkaya, Karadeli Tepesi, Alageliş Tepesi, Çanlı Tepesi, Tilkideliği, Kirazkayası, Üçin Tepesi, Tütünlü Tepesi, Kayaönü Tepesi, Aşkar Tepesi, Kocatepe, Sokakkayaları, Küçük Tepe (Güvey Tepesi), Leylek Tepesi (Gelinkayası), Mastanini Tepesi

Selçik Köyü' nden Geçen Akarsular


  •    Çayiçi Deresi: Bekteş Köyü' nden çıkar. Köyümüz sınırlarında Soğancı mevkisinden geçer. Takiben Yunusemre Mahallesi' nden Sandıklı' ya geçer. Üzerinde Çayiçi ve Soğancı köprüleri bulunur.
  •    Sel Çayı: Sandıklı merkeze bağlı Kırkpınarlar mevkisinden başlayarak, Sandıklı-Selçik şehir yolu üzerinden Yunusemre Mahallesi' nde, Çayiçi' nden gelen Soğancı Çayı ile birleşir. Üzerinde Sel Çayı Köprüsü bulunur.
  •    Sarıcık (Karadeli - Çanlı)  Çayı: Karkın Köyü' nden çıkarak, Sarıcık' ı takiben Karadeli mevkisinden, Çanlı' yı geçerek Sandıklı Yunusemre Mahallesi' nden devam eder. Üzerinde Karadeli Köprüsü bulunur.
  •    Akin (Ağin) Çayı: Akin Köyü' nden çıkarak, Örencik Pınarı' nı takiben Tahtaköprü' den devam ederek, Yayılgan mevkisinden Kırkpınar' a uzanır.




Selçik Köyü' nün Arazi Sınırları

   Kuzeyi: Dutağaç Köyü ile sınırımızdır. Kadıların Çeşme ile, yolu takiben gelir. Leylek Tepesi ile Güvey Tepesi' nden Selçayı Köprüsü' ne kadar uzanır.

   Batısı: Sandıklı şehir sınırımızdır. Dutağaç sınırından, Selçayı' nı takiben Selçayı Köprüsü' nü geçer. Sandıklı Yunusemre Mahallesi' nin (Çay Köy) üstündeki Duacı yeri (Değmen yeri) ile Çanlı bayırından, Sandıklı Yunusemre Mahallesi (Çay Köy) ile sınır devam eder. Sarıcık (Karadeli - Çanlı) Çayı' nı takiben, Gökçealan (Mingile) Pazar Yolu' na gelir.

   Güneyi: Gökçealan (Mingile) Köyü sınırı, Mingile Pazar yolunu takiben, Kalaycı tarlasını geçerek Tahtaköprü' ye uzanır. Tahtaköprü' den Akin Çayı' nı takiben devam eder.

   Doğusu: Güney doğusundan Akin Çayı' nı takiben, Örencik Pınarı' ndan Kiraz Kayası Tepesi ile Kıranardı' ndan, kuzey doğusundan Sarıcık Kayası' nın yarından, inlerin üzerinden Öziçi mevkii' ne devam eder. Öziçi' ni yukarı, Maltepesi' ne çıkar. Maltepesi' nin üstünden Çıralık mevkii, sazaklık yel değirmenine ulaşır. Dutağaç sınırıyla Yeni Çeşme' de birleşir.




Selçik Köyü Mevki ve Arazileri

   Köyiçi, Çayiçi, Bozyer, Yukarıbağlar, Çıralık, Sekipınar, Maltepesi, Öziçi, Tütünlük (Ketenlik), Kavakdibi, Guzlar, Killik, Sarıcık, İttepesi, Karadeli, Soğancı, Çataltepeler, Mastanini, Alageliş, Güllütarla, Aşkartepesi, Doğacıyeri, Taşlıyer, Tepedolayı, Derindere, Güneyiler, Kıranardı, Devedaşı, Altıyol, Kirazkayası, Meyrapkırı, Örencikpınarı, Binittaşı (Yalak taşı), Topalosman, Ağalarıntarla, Akin hamamyolu, Akin çayı, Kaklıcak, Tuğluk, Tilkideliği, Mıcırıkyeri, Düztarlalar, Karakaya, Uluyol, Kalaycı, Mingile pazaryolu, Düztarla, Künoğlu, Tahtaköprü...

GEÇİM KAYNAKLARI ve EKONOMİ


   Selçik Köyü' nün geçim kaynakları tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım alanında genellikle kuru tarım yapılmaktadır. En çok ekilen tarım ürünleri; arpa, buğrday, haşhaş, nohuttur. Sulu tarım yapılan arazilerde en çok şeker pancarı ve patetes üretilmektedir.

   Köyümüzde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.



JEOLOJİK YAPI

SELÇİK TÜFLERİ

   Şabazitik tüfler, bej renkli bol boşluk ve gözenek alanlari olan pekleşmiş tüfler olup, inceleme alaninin kuzey kesiminde (Selçik köyü batısında ve güneyinde) yüzeylenirler. Mikroskobik incelemelerde her kesitte farklı boyutlarda piroklast içerdikleri belirlenmiþtir. Piroklastlarda, plajiyoklaslar mikrolitler, ojit kristalleri fenokristal halinde yer almaktadır. Ayrıca yer yer farklı boyutlarda biyotit kristalleri ile bir veya iki kesitte küçük mikritik kireçtaşı parçası belirlenmiştir.
   Piroklast tanelerinin çoğunluğu dairesel ve elipsoidal kesitler sunmaktadır. Belirlenen başlıca mineraller, sanidin, albit, ojit, biyotit, bazaltik hornblend, kil mineralleri (illit) ve zeolit (şabazit), (X-ışınları difraktoramlarında da saptanmıştır), klorit, kalsit, opak mineral ve demir oksittir.
   Bu çalışma sonucunda, ilk kez altere lavlar ve tüflerde şabazit ve fillipsit oluşumları belirlenmiştir. Çalışma alanının kuzey kesiminde yer alan, Selçik köyü çevresindeki bej renkli tüflerde yaygın şabazit oluşumu belirlenmiştir.

   Ağır sıvı (terabrometan) ile saflaştırılan örneklerde, Selçik köyü çevresinde yer alan tüflerde ağırlık olarak %29.00 ile %58.93 oranında zeolit (şabazit) içerdikleri,

   Zeolitlerin iyon değişim özellikleri incelendiğinde, incelenen zeolitler, H2SO4 ile yapılan deneylerde HCl ile yapılan deneylere göre daha fazla aktif olmuşlardır. Her iki asit ile yapılan aktivasyonda en fazla çözeltiye geçen element Ca+2 olmuştur. HCl ile kısmen daha lineer bir şekilde aktifleşme eğilimi gösterdiği belirlenmiþtir. 0.1 NH2SO4 ile aktifleştirilmiş Selçik dolayındaki şabazitli tüflerden NaCl, KCl, CaCl2, MgCl2, FeCl3 çözeltilerine geçen Ca+2 (mgr/l) en çok KCl çözeltisi içinde gerçekleşmiş ve benzer şekilde NaCl çözeltisinde de çözeltiye geçen Ca+2 (mgr/l) miktarı düzenli olarak artma eğilimi göstermiş, buna karşın, MgCl2, FeCl3 çözeltilerine geçen Ca+2 miktarlarý azalarak devam etmiştir. 0.1N HCl ile aktifleþtirilmiş Selçik dolayındaki şabazitli tüflerden çözeltilere geçen Ca+2 iyonu miktarları (mgr/l) sıra ile KCl, NaCl, FeCl3 ve MgCl2 çözeltilerinde azalma eğilimi göstermiştir.

*SANDIKLI (AFYON) YÖRESİNDE, ŞABAZİT VE FİLLİPSİT MİNERALİ İÇEREN TÜFLERİN MİNERALOJİK, PETROGRAFİK VE İYON DEĞİŞTİRME ÖZELLİKLERİ VE TARIMDA KULLANILMASI (GÜNEYBATI ANADOLU, TÜRKİYE) - Yahya ÖZPINAR   MTA Dergisi, 137, 27-47, 2008

***

   Bölgede yer alan tüflerde yaygın zeolit oluşumları gözlenmiştir. Selçik köyü
çevresinde yer alan zeolitik tüflerin %25-65 arasında şabazit içerdiği belirlenmiştir.

   Zeolitik tüflere mekanik özellikleri açısından bakıldığında, iki farklı özellikte oldukları görülmektedir. Selçik, Akin ve Kargın tüflerin yalıtım özelliğinin daha fazla olmasına karşın, düşük mukavemetleri nedeniyle taşıyıcı olarak kullanılmaması önerilmektedir. Tüflerden oluşturulan agregalar ile iki farklı beton üretilmiştir. Ballık ve Soğucak tüflerinin hafif taşıyıcılı beton üretiminde kullanılabileceği, ancak Selçik tüflerinin ise yalıtımlı sıva olarak kullanılmasının daha uygun olacağı düşünülmektedir.

   Elde edilen sonuçlara göre, zeolitli tüflerin, sanayi sektöründe farklı amaçlarda
kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. Zeolitik tüfler kırma ve öğütme işlemi dışında hiç bir işlem yapmadan bölgedeki kıraç toprakların iyileştirilmesinde ve iyon değişim kapasiteleri nedeniyle bazı zirai ilaçlarda kullanılabileceği düşünülmektedir.

*SANDIKLI (AFYON) ZEOLİTİK TÜFLERİNİN MİNERALOJİK, PETROGRAFİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE SANAYİDE  KULLANILABİLİRLİĞİ, BATI ANADOLU, TÜRKİYE - Yahya ÖZPINAR, Barış SEMİZ





Haritalar:
Tarım Alanlarının Planlaması Sürecinde SWOT Analizi Kullanımına Bir Örnek: Sandıklı İlçesi
Barış Taş - Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü,COĞRAFİ BİLİMLER DERGİSİ CBD 9 (2), 189-207 (2011)




SELÇİK TÜFLERİNİN TARİHTE KULLANILDIĞI YERLERE ÖRNEK

   
   Sandıklı ilçesi, Ece mahallesi, Gavur hamamı karşısında bulunan Esentepe adlı tepenin üst noktasında yer alan ve Maltepe adıyla anılan beş metre yüksekliğindeki tümülüste 1991 yılında Afyon Müze Müdürlüğü tarafından yapılan "Sandıklı Maltepe Tümülüsü Kurtarma Kazısı" nda...

   Mezarda iki tür taş kullanılmıştır. Mezar odasını örten beşik çatı biçiminde yerleştirilmiş mor renk andezit ön oda ve mezar odasındaki diğer taşlar ise beyaz renk tüf taşlardır. Araştırmalarımızda mezara en yakın andezit taş ocağının (mortaş) Şeytan deresinde, beyaz tüf ocağının ise (aktaş) Selçik Köyü civarında olduğu belirlenmiştir.



Mevlüt ÜYÜMEZ - Sandıklı Maltepe Tümülüsü Kurtarma Kazısı
3
. Müze Kurtarma Kazıları Semineri 27-30 Nisan 1992 -  Efes
T.C. Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...
Selçik Köyü Aylık Haber Bülteni "Selçik Haber" 1 Yaşında!