Okuma Odası


Selçik Köyü Okuma Odası

SELÇİK KÖYÜ OKUMA ODASI AÇILDI


   Afyon Sandıklı İlçesi'ne bağlı Selçik Köyü'ne Kültür Bakanlığı'nın katkısıyla bir okuma odası açıldı. Köy Muhtarlığının 18.11.1993 tarihli başvurusuna olumlu yanıt veren Kültür Bakanlığı kitaplık için 70 adet kitap ve 20 adet dergi bağışladı. Selçik Köyü Okuma Odası adı altında düzenlenen Selçik Köyü Kütüphanesi, Ali ÖZDEMİR'in sorumluluğu altında hizmete girdi.

   Öte yandan köyde bulunan Sarı Selçuk Türbesi'nin bakımı, onarımı için 27.09.1993 tarih ve 1645 sayılı Afyon Valiliği yazısı ile Kültür Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nden yardım isteyen Selçik Köylüleri bu başvurularına henüz bir yanıt alamadılar. Oysa Türbe 1993 Dinar Depremi'nde hasar görmüştür.


   1935 Yılında yapılan araştırmaya göre Hicri 1113 yılında yerleşime açılan Selçik Köyü, Oğuz Boylarından gelen Türk, Türkmen ve Yörük diye adlandırılan Alevi inançlı insanlar tarafından kurulmuştur. Danişmentli Türkmenlerin ağırlıkta yaşadığı Selçik Köyünde birde Sarı Selçuk Türbesi bulunmaktadır. Köy adını bu yatırdan almaktadır.


 Kaynak:

*Gönüllerin Sesi Gazetesi - Haziran 1995 - 42.Sayı
 Karacaahmet Sultan Derneği Yayın Organı


***


Selçik Köyü Okuma Odası

SELÇİK KÖYÜ OKUMA ODASI İÇİN KİTAP BAĞIŞ KAMPANYASI * 2007 YILI


   1993 yılında Kültür Bakanlığı ve köyümüzden gönüllü kişilerin yardımlarıyla açılan SELÇİK KÖYÜ OKUMA ODASI için yeni başlatmış olduğumuz kitap bağış kampanyasına sizlerinde katkılarını bekliyoruz.Yeniden faaliyete geçireceğimiz okuma odamız için elinizde bulunan ve kullanmadığınız kitapları bize ulaştırmanız yeterli. Kitap Bağış Kampanyamıza katkıda bulunanların isimleri buradan yayınlanacak.


KİTAP BAĞIŞI KAMPANYAMIZA DESTEK VERENLER


- KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI 50 KİTAP
- NAZIM HİKMET KÜLTÜR VE SANAT VAKFI 12 KİTAP
- SANDIKLI ECZACILAR BİRLİĞİ 60 KİTAP
- SELÇUK İNTERNET CAFE (ANTALYA) 470 KİTAP
- MELEK SAVCI (AYDIN) 41 KİTAP
- H.HÜSEYİN GÜMÜŞAY (ANKARA) 58 KİTAP
- AFYON VE İLÇELERİ DAYANIŞMA DERNEĞİ 70 KİTAP
- ANKARA İDEAL DERSANELERİ 8 KİTAP
- İNSAN HAKLARI DERNEĞİ 8 KİTAP
- SELÇUK OK 30 KİTAP
- DR.OSMAN YALMAN (İZMİR) 30 KİTAP
- YILDIRIM GÜMÜŞAY (İZMİR) 90 KİTAP
- CEM VAKFI GENEL MERKEZİ (İSTANBUL) 20 KİTAP
- HÜLYA KÖKSAL (KONYA) 5 KİTAP
- YASEMİN TURAN 8 KİTAP
- AFYON EMEK GENÇLİĞİ 45 KİTAP
- ERDAL ÖZKAN 739 KİTAP

   Katkılarından dolayı SELÇİK KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA ve DAYANIŞMA DERNEĞİ, SANDIKLI POSTASI GAZETESİ, AKDENİZ EDEBİYAT DERGİSİ, SERÇEŞME DERGİSİ, EVRENSEL KÜLTÜR DERGİSİ, GENÇ HAYAT DERGİSİ ve GÜNEY KÜLTÜR SANAT EDEBİYAT DERGİSİ başta olmak üzere olmak üzere kampanyamız boyunca desteklerini bizden esirgemeyen tüm dostlara teşekkürlerimizi sunuyorum.


   Kampanyamız devam etmektedir.Kitap yardımında bulunacakların katkılarını bekliyoruz. Kampanyamıza destek veren herkese teşekkürler.


İrtibat: Metin ÖZDEMİR
metinozdemir87@gmail.com



***

Selçik Köyü Okuma Odası

KARANLIĞA IŞIK YAKTILAR


    Sandıklı'ya 4 km. uzaklıkta 210 nüfuslu Selçik Köyü nde gençlerin girişimleri sonucu okuma odası oluşturuldu. Genellikle köy gençleri akşamları okuma odasına gelip kitap okuyor İlimiz Sandıklı ilçesine bağlı Selçik Köyünde örnek bir çalışma gerçekleşti. Konuyla ilgili konuşan Selçik Köyü gençlerinden Metin Özdemir, “Daha önceden köy odası olarak bilinen fakat fazla kullanılmayan bu yeri kütüphane haline getirme fikri arkadaşlarla konuşurken ortaya çıktı. ‘Karanlığa bir ışıkta sen yak. Selçik Köyü okuma odasına kitap yardımlarınızı bekliyoruz" sözleriyle ortaya çıkan bu projeyi hayata geçirmek için uğraşmaya başladık. İnternet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığı ndan vakıflara, köyümüzün gurbetçilerinden ulaşabileceğimiz ve destek alabileceğimiz birçok yere konuyla ilgili bilgi aktarıp kitap talebinde bulunduk. Mail gönderdiğim birçok yerden hep olumlu cevap geldi ve yaklaşık 2 bin civarında kitaba sahip olduk” dedi.

   BÜYÜK DESTEKLER SAĞLANDI

    Okuma Odasına büyük destekler sağladığını söyleyen Özdemir, “Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de okuma odamıza maddi destek sağladı. Kütüphanemizdeki raflardan diğer gerekli malzemelere kadar hepsini tamamladık. Gençler olarak ta okuma odamızdaki eksiklikleri cebimizdeki harçlıkları birleştirerek giderdik" dedi. Amaçlarının köydeki gençlerin kahveye gitmek ya da zamanını boşa geçirmesini engellemek ve köydeki öğrencilere derslerinde kaynak yaratmak olduğunu söyleyen Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kurucu üyesi Yusuf Ayan ise, “Gençlerin okuma arzusu bizi mutlu etti. Desteklerimiz sonuna kadar sürecek" dedi.

   ÖRNEK KÖY YAPACAĞIZ

   Daha öncede Selçik Köyü olarak Nevruz kutlamaları ve Selçik Köyü Festivali gibi etkinliklere imza attıklarını kaydeden Yusuf Ayan, “Selçik Köyünü kültürel anlamda da çevrede örnek bir köy haline getireceğiz" dedi. Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurucu üyelerinden Yusuf Ayan ve projeyi hayata geçirmek için yoğun çaba sarfeden Metin Özdemir, “Okuma odamıza destek veren herkese teşekkür ediyoruz" dediler.

AA/AFYONKARAHİSAR

***

Selçik Köyü Okuma Odası

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE OKUMA ODALARI


   Türkiye’de üretici köylüyü yok sayan yönetimler tarım politikalarıyla onlarca yıldır köylünün boğazını sıkmıştır. Özellikle seksenli yıllardan sonra, tarlasına alın terini eken köylü, alın terinin karşılığının yanı sıra sanattan, aydınlanmadan uzak tutulmuş, aşağılanmıştır.

   Türkiye’de binlerce köy yoldan elektrikten ve hatta sudan yoksun bırakılmıştır. Bugün köye ve köylüye biçilen kıymet, buğdaya, pancara, tütüne, mısıra konulan kotalarla hesap edilmektedir. Oysa Selçik’li gençler tüm bu yok edici politikalara aydınlığın meşalesi; kitap ile karşı durmaya kararlılar.
Afyon’un Sandıklı ilçesine bağlı Selçik köyünde okuma odasının temeli 1993 yılında atılmıştır. O günden bu yana birçok zorluğa karşın, Afyonlu genç arkadaşlarımızın hevesi ve istekli çalışmalarıyla ayakta kalmıştır. Selçik okuma odasının genç müdürü Metin Özdemir: “Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan ardından karanlığa terk edilen okuma odaları 60’lı yıllardan sonra devrimci gençlerin önderliğinde yeniden hayat bulmuştur. Bizim tek hedefimiz bu yolda Selçik okuma odasına her gün bir kitap daha koymaktır. Sermayedarların çarkında, onların çıkarına öğütülen buğdayı; orağı, tırpanı tutan eller, okuyarak yeniden kazanacaklardır.” 

   Merhaba Metin; Selçik okuma odasının 1993 yılında kurulduğunu biliyoruz. Muhakkak ki sen de buradaki kitaplarla büyüdün. Nedir okuma odasına duyulan ihtiyaç? Köydeki arkadaşlarımızın eğitimi için yeterli mi?

   Aslına bakılırsa, okulların kitap ihtiyacını karşılamak, bu okullarda eğitim gören çocukları kitap okumaya teşvik etmek devletin ilgili kurumu olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın temel görevidir. Ancak devlet bizlerden aldığı vergileri eğitime, sağlığa ve diğer zorunlu insani ihtiyaçlara yeterince ayırmıyor. Okul yapımını yardımda bulunabilecek vatandaşlardan bekliyor, tebeşir, perde, yakacak vb. tüm ihtiyaçları öğrencilerden toplanan paralardan, kayıt için zorla toplanan “bağışlardan” karşılamaya çalışıyor. Veliler ise çocuklarının eğitiminin iyi olması için daha fazla fedakârlıkta bulunmak zorunda kalıyor. Tüm bunlar olurken sistem şoven-gerici bir eğitim veriyor. Öğrencilerin bilimsel bilgilerle öğrenim görmesi sağlanmıyor. Öğretmenlere geçinecek ve kendilerini geliştirecek kadar ücret ödemiyor. Okullara ve yerleşim yerlerine kütüphaneler kurulmuyor, kurulanlar ise kitapsız bırakılıyor. Öğrencilerin kötü alışkanlıklardan uzaklaşması için okullarda uygun ortamlar yaratılmıyor. Öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanması için gerekli önlemler alınmıyor. Tüm bu nedenlerden ötürü Okuma odamızı çok önemsiyoruz. Bir yerde; devletin karşılayamadığını biz Selçikli arkadaşlarla yapmaya çalışıyoruz. Buradaki kitap sayısı arttıkça ve bu kitaplar korundukça Selçikliler’in de bilinç düzeyi ilerleyecektir. 

   Metin ilk sorumuza verdiğin cevapla Türkiye’nin tüm eğitim anlayışında geldiği yere vurgu yaptın peki, az önce belirttiğin eğitim sorunlarını aşmanın yolu nedir?

   Bu duruma eğitimciler, öğrenciler, veliler olarak hepimiz bugün ki eğitim anlayışına karşı çıkmalıyız. Devletin eğitim, sağlık ve diğer zorunlu ihtiyaçları ücretsiz ve nitelikli bir şekilde sağlaması için mücadele etmeliyiz.

   Selçik okuma odasında müdür olarak görev yapıyorsun. Burası için harcadığın emeğin büyük olduğunu okuma odasını gezdiğimizde gördük. Senden sonra görevi devralacak arkadaşlarımıza örnek olması açısından, bu konuda neler söyleyeceksin?

   Daha öncede söylediğim gibi okuma odası 93’te kuruldu. Ardından birkaç yıl faaliyet devam etmiş fakat sonra kaderine terk edilmiş. Ben ve arkadaşlarım burası için işe koyulduğumuzda boya-badana işlerinden tutun, rafları yenilemeye kadar her türlü işi yaptık. Yani yalnızca yeni kitaplar getirmekle başlamadık işe. Yeni kitap deyince, bu konuda başka ilçelerde köylerde görev yapan öğretmenlerimizin desteği büyük oldu. Ardından birçok kurum ve kuruluşla, devrimci, demokrat örgütlerle tek tek görüştük. Kitap yardımında bulunmaları için Kocatepe Üniversitesi’ndeki duyarlı arkadaşlarımız ile de görüştük. Bütün mesele yorulmadan amaca ulaşmak için çabalamaktan emek vermekten geçiyor. Bu konuda söyleyebileceklerim bu cümleyle özetlenebilir. 

   Metin, biz şimdiden tüm Genç Hayat okuyucuları adına, çabalarını kutluyoruz, emeğine sağlık. Bundan sonrası için Genç Hayat okuyucularından beklentin, isteğin nedir?

   Türkiye’nin her yerinde Genç Hayat’ı okuyan, sıkıntılarının çözümü için düşüncelerini Genç Hayat’a yazan binlerce arkadaşımız var. Onlardan isteğim Selçik okuma odası için birer kitap göndermeleridir. Bize bu durumda sanırım yapılabilecek en iyi yardım bu.


Selçik Köyü/ Sandıklı/ Afyonkarahisar

Gülcan Çetinkaya-Muharrem Can-Yeşim Turan
Evrensel Genç Hayat



***

Selçik Köyü Okuma Odası

BİR KİTAPTA SİZDEN OLSUN


“Karanlığa bir ışıkta sen yak… Selçik Köyü Okuma Odası İçin Kitap Yardımlarınızı Bekliyoruz…” diyerek başladığımız kitap kampanyasında, sizlerinde kitap desteklerini bekliyoruz. 1993 yılında, köy gençlerinin kültür seviyelerinin yükselmesi, kitap okuma alışkanlığının artması amacıyla başlatılan bu yolculukta köy odası olarak kullanılmakta olan bina, canların katkılarıyla elde bulunan kısıtlı kitaplarla küçük bir kitaplık oluşturularak okuma odasına dönüştürüldü. Fakat kısa bir zaman sonra kitap yetersizliği yüzünden yeterince kullanılamadı. Bizler bu eksikliğin farkına vararak, okuma odasını daha işlevsel durumda olacak bir kütüphaneye dönüştürmek için çalışmalara başladık.
İnsanların yozlaştırılmaya, kültürlerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığı, düşünmekten ve sorgulamaktan yoksun bırakılmak istendiği bir dönemde kitabın yediğimiz ekmek, içtiğimiz su kadar ihtiyaç olduğunu düşünerek emek verdiğimiz kitap kampanyamız sayesinde, şimdiye kadar yaklaşık üç bin adet yayın topladık. Selçik Köyü Okuma Odası, yalnızca kitap okunan bir köy kütüphanesi olmaktan çok, gençlerle varolan, gençlerin okuduklarını düşüncelerini birlikte paylaştıkları güzel bir ortam. Kampanyamız boyunca bizlere destek veren, kitap bağışında bulunan herkese teşekkür ediyor, okumaya ve okutmaya duyarlı aydınlık yürekli canlarında desteklerini bekliyoruz. Göndereceğiniz bir kitap bile bizler için, köy kütüphanemize kazandıracağınız değerli bir hazine olacaktır.

Metin ÖZDEMİR
Serçeşme Dergisi / 41. Sayı / Mayıs 2008


Selçik Köyü Okuma Odası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...
Selçik Köyü Aylık Haber Bülteni "Selçik Haber" 1 Yaşında!