Tarihçe



Selçik Köyü Tarihçesi

SELÇİK KÖYÜ TARİHÇESİ


   1935 Yılında yapılan araştırmaya göre, Hicri 1113 yılında yerleşime açılan Selçik Köyü, Oğuz Boylarından gelen Türk, Türkmen ve Yörük diye adlandırılan Alevi inançlı insanlar tarafından kurulmuştur. Danişmentli Türkmenlerin ağırlıkta yaşadığı Selçik Köyü' nde birde Sarı Selçuk Türbesi bulunmaktadır. Köy adını bu yatırdan almaktadır.

Kaynak:
Gönüllerin Sesi Gazetesi, Karacaahmet Sultan Derneği Yayın Organı
Haziran 1995 - 42.Sayı


***

Selçik Köyü Tarihçesi


   “...Bir müddet önce Keçiborlu Geyikli (Geyikler) Sanduklu ve Çölâbâd kazalarına tabi 42 sahipsiz köye yerleştirilen Danişmentlü Türkmenleri cemaatlerinden Mevaşiler, Sermayeli, Karalı, Horbendelü (Harbendelü) cemaatları İskanı kabul etmeyerek eşkiyalığa başlamıştır. Kanunsuz hareketlerin önlenerek iskan mahallerine yerleştirilmeleri ve bir miktar nezre bağlanmaları münasip görülerek 1701 yılında Hamid ve Karahisar mutasarrıflığına , Kütahya Mollasına , Denizli, Geyikler, Kamer-i Hamid (Burhaniye) , Urla , Dazkırı, Şeyhlü, Çarşamba, Lazkıye, Uluborlu, Burdur, Homa, Çöl-Abat, Uşak , Baklan, Sandıklı ve Honaz Kadılarına ve Kütahya Mütesellimine hükümler gönderilmiştir.” (1)


   Köyde Selçikliler’ in Sarı Dede adını verdiği Sarı Selçuk adını verdikleri bir türbe var. Köy adını Sarı Selçuk Dede’ den almış.



Ali AKSÜT - Yol Yazıları - Afyonkarahisar ve İki Alevi Köyü


Kaynak:
* Halaçoğlu Yusuf, XVIII. YY’da Osm. İmp. İskan Siy. Ve Aşiretlerin
   Yer. T.T.K Yay. Ankara 1997 S.46-47


***

Selçik Köyü Tarihçesi


   Sandıklı’nın 4 km doğusunda yer alan 70 haneli Selçik köyü bir Yörük (Türkmen) ve Alevi köyüdür. Buraya Danişmentli Türkmenleri XVIII. yüzyılın başında iskân edilmişlerdir (Halaçoğlu, 1997: 46-47).

   Bu köy Osmanlı’nın son dönemine ait kayıtlarda yer almaktadır (Hüdâvendigâr Vilayeti Salnâmesi, 1307: 229; Ayrıca bu köydeki cami için bkz. VGMA, Defter nr. 196, vr. 14; BOA, EV.MKT.CHT, 755/57).

   Köyde Selçiklilerin Sarı Dede adını verdikleri Sarı Selçuk Dede türbesi bulunmaktadır. Köylüler Selçuk Dede’ye her yıl adaklar adayıp kurbanlar kesmektedirler. Hacım Sultan Vilayetnamesi’nde bu türbenin yanında bir de aynı adı taşıyan bir tekkeden söz edilmektedir (Tschudi, 1914: 71). Ayrıca bu tekke ve türbenin Sarı Saltık’a izafeten inşa edilmiş olması kuvvetle muhtemeldir. (Ocak, 2002: 110)

* Fahri MADEN - Sandıklı' da Bektaşilik, Bektaşi Türbe ve Tekkeleri

***

Selçik Köyü Tarihçesi



   "1883 yılı Haziran ayında yöremizi ziyaret eden Prof. William Mitchell Ramsay The Cıtıes and Bıshoprıcs of Phrygıa (Prygya Şehirleri ve Piskoposları) isimli eserinin 707–708. sayfalarında bölgemize ne zaman kiminle geldiğini ve hangi yerleri gezip-incelediğini ”Glaukos Vadisi Yolları” başlığı altında sıralamayı şu şekilde belirtir: —Dut-Agateh (Dutağaç), Bektash (Bektaş), Karghyn (Karkın) Ak-Inn, (Akin), Seljük (Selçuk) ve Tchai-Keui (Çayköy)."

   "Başbakanlık Osmanlı Arşivleri içinde ilçemize bağlı yerleşim yerleri sıralamasında… Karye-i Kusura, Karye-i Mingile, Karye-i Ak in, Karye-i Karkın, Karye-i Bektaş, Karye-i Dut Ağaç, Karye-i Selçik... sıralaması mevcuttur."

 Hüseyin HÜSREVOĞLU Emekli Öğrt. Araştırmacı-Yazar


***


Selçik Köyü Tarihçesi

***

KURTULUŞ SAVAŞI' NDA SELÇİK KÖYÜ


   "Batı Cephesi ve 1. Ordu' nun emirlerine uyarak V. Süvari Kolordusu, tümenlerini 20 Ağustos akşamı harekete geçirdi. Buna göre; 1. Süvari Tümeni, 21 Ağustos sabahı Karaadilli  ve Oynağan, 22 Ağustos sabahı Komullu' ya ve Haydarlı' da, 23 Ağustos sabahı da Selçik' de olurlarken..."

   "23-24 Ağustos 1922 gecesini Selçik bölgesinde geçiren 1. Süvari Tümeni, 24-25 Ağustos 1922 akşamı harekete geçti."

Kaynaklar:
* Başkomutan Savaşı - Şenay Sezen Okay - M. Vedat Okay
* Türk İstiklâl Harbi 2. Cilt, 6. Bölüm, 2. Sayı
* Tarih İncelemeleri Dergisi 14. Cilt

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...
Selçik Köyü Aylık Haber Bülteni "Selçik Haber" 1 Yaşında!