30 Nisan 2016 Cumartesi

Bizim Deniz'in Kısa Filmi Tecahül-i Arif

Bizim Deniz'in Kısa Filmi Tecahül-i Arif / Görsel: Tecahül-i Arif Filmi Facebook Sayfası

   Bizim Deniz; köyümüzün kütüphanesindeki kitaplıktan tanıyorsunuz, Deniz Özkan'ı...

   Deniz şimdilerde baş rolünü oynadığı kısa filmle gündemde. Kısa metrajlı Tecahül-i Arif filmi, down sendromlu Arif'in hayatından bir kesiti anlatıyor.

   Filmin oyuncuları; Deniz Özkan, Sabriye Kara, Altan Erkekli, Yasemin Conka, Erdem Baş, İlkay Çelik... Filmin senaryosu Hasan Kalender'e ait. Aynı zamanda filmin yönetmenliğini de Hasan Kalender üstlenmiş.

   Bizim Deniz'e ve Tecahül-i Arif filminin tüm sinema emekçilerine başarılar diliyoruz...



Bizim Deniz'in Kısa Filmi Tecahül-i Arif / Görsel: Tecahül-i Arif Filmi Facebook Sayfası


Tecahül-i Arif (Kısa Film) Fragman

Görüntü Yönetmeni: ERCAN ÖZKAN 
Yardımcı Yönetmen: GÜLTEN YALMANBAŞ 
Ses Kayıt: Erdem DOĞAN 
Sanat Yönetmeni: ADİL APAKIN 
Prodüksiyon Tasarımı: ŞENAY MERCAN
Prodüksiyon Koordinatörü: MENDERES ÇOLAK
Senarist&Editör&Yönetmen: HASAN KALENDER

Selçik Haber

29 Nisan 2016 Cuma

10. Geleneksel Sarı Dede'yi Anma ve Kültür Festivali 30 Temmuz 2016 Cumartesi Günü

Selçik Köyü Festivali 30 Temmuz'da...

   10. Geleneksel Sarı Dede'yi Anma ve Kültür Festivali, 30 Temmuz 2016 Cumartesi günü Afyonkarahisar Sandıklı Selçik Köyü'nde gerçekleştirilecek.

   Festivalimizde, Türk Halk Müziği ve Bağlama Sanatçıları; Kutsal EVCİMEN, Tuncay BALCI türkülerini canlarımız için seslendirecekler.

   Selçik Köyü Semah Ekibi ve köyümüzden genç seslerin de yer alacağı etkinliğimizde, semah ekipleri, sürpriz sanatçılar da sahne alacak.

   Saat 17.00' da başlayacak olan etkinliğimizde şiirler, türküler, deyişler ve semahların yanı sıra; canlarımızın geleneksel hale gelen rıza lokmaları ikram edilecektir.

Kutsal EVCİMEN 30 Temmuz'da Selçik Festivali'nde...

   Köylülerimizin ve değerli dostlarımızın maddi, manevi destekleriyle bu günlere gelen festivalimiz, Selçik Köyü Gençliği'nin öncülüğüde, Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenecek.

   Gelin canlar bir olalım... Birlik, beraberlik ve dayanışma günümüz olan; Sarı Dede'yi Anma ve Kültür Festivalimizi bu yıl 10. kez, 30 Temmuz 2016 Cumartesi günü Selçik Köyü'nde, dostluk ve dayanışma içerisinde hep birlikte gerçekleştirelim.

Tuncay BALCI 30 Temmuz'da Selçik Festivali'nde...

Sevgi muhabbet kaynar yanan ocağımızda,
Bülbüller şevke gelir gül açar bağımızda,
Hırslar kinler yok olur aşkla meydanımızda,
Arslanlarla ceylanlar dosttur kucağımızda...

Festivalimize katılacak sanatçıların videolarını aşağıdaki bağlantılardan izleyebilirsiniz...




Selçik Haber

26 Nisan 2016 Salı

Kayabelen Festivali 21 Mayıs 2016 Cumartesi Günü

Kayabelen Festivali 21 Mayıs 2016 Cumartesi Günü

   "22. Hamza Şeyh Dede'yi Anma ve Kültür Bahar Bayramı" Kayabelen Folklor Araştırma Derneği (KAFA-DER) tarafından 21 Mayıs 2016 Cumartesi günü, Afyonkarahisar Şuhut Kayabelen Köyü'nde 11:00-19:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

   T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da maddi katkılarıyla gerçekleştirilecek olan festivale, Ayfer VARDAR, Tolga SAĞ, Nilüfer SARITAŞ, Kutsal EVCİMEN, Sinan GÜNGÖR gibi Türk Halk Müziği sanatçılarının yanı sıra, sürpriz sanatçılar ve Afyonkarahisar Alevi Kültür Derneği Alanyurt Ali Dede Semah Ekibi, Afyonkarahisar Folklor Kulübü Halk Oyunları Ekibi, Eskişehir Akin Köyü Genç Canlar Semah Ekibi gibi birçok ekip katılacak. Köyün genç seslerine de programda yer verilecek.

   Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin "Okunacak en büyük kitap insandır." sözüyle, halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek festivalde pilav ikramı ve hediyeli açık arttırma yapılacak.

   Kayabelen'liler, bütün canları festival coşkusuna ortak olmaya davet ediyorlar...

Selçik Haber

22 Nisan 2016 Cuma

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun

23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun...

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun
Köyümüzde geçmiş bayram kutlamaları...

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun
Bugün 23 Nisan, neşe doluyor insan...

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun
Çocuk, genç, yaşlı demeden köyümüzde bayram neşesi...


Selçik Haber 

20 Nisan 2016 Çarşamba

Türk Kültüründe Ateş ve Ocak Kültü

Türk Kültüründe Ateş ve Ocak Kültü - Satı Kumartaşlıoğlu
   
   Satı KUMARTAŞLIOĞLU'nun "Türk Kültüründe Ateş ve Ocak Kültü" isimli yeni kitabı Kömen yayınlarından çıktı. Satı KUMARTAŞLIOĞLU, Balıkesir Üniversitesi'nin Fen Edebiyat Fakültesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Araştırma Görevlisi olarak çalışıyor.

   Satı KUMARTAŞLIOĞLU, "Türk Kültüründe Ateş ve Ocak Kültü" kitabının alan çalışmaları sırasında köyümüzde de araştırmalarda bulundu. Kitabında köyümüzde edindiği bilgilere sıkça yer vererek görüştüğü kişileri kaynak gösterdi.

   Köyümüzün tanıtımı açısından katkıda bulunduğu ve akademik alanda köyümüze yer verdiği için kendisine teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.


Selçik Haber


***

Kitap Tanıtımından...

   İnsanın beslenme, ısınma, barınma gibi doğal ihtiyaçlarını gidermek için varlığına ihtiyaç duyulan ateş, görüntüsü, yakıcılığı ve yok ediciliği gibi yönleriyle de insanı korkutan bir mahiyete sahiptir. Ateşe olan ihtiyaç ve ateşten duyulan korku, bu varlığa karşı korkuyla karışık saygıyı oluşturmuş ve kutsiyet kazandırmıştır. Ateşin insan hayatındaki bu rolü, ateşin yandığı yer olan "ocak"ın da etrafında birtakım inanış ve uygulamaların oluşmasına ve ateş gibi "ocak"ın da kült haline gelmesine neden olmuştur. "Ocak", "ateşin yakıldığı yer" olarak ilk ve somut anlamıyla, çoğunlukla ateşi de kapsar şekilde kullanılmakla birlikte, etrafında soyut manalar da şekillenmiştir. "Ocak" dendiğinde hem bir ailenin barındığı "ev, yurt", hem de o ailenin geçmişteki atalarından gelecekteki kuşağına uzanan "soy"u anlaşılmaktadır. Soyla bağlantılı olarak Alevî-Bektaşî kültüründeki "dede ocakları" ile halk hekimliğindeki "ocaklar" da "ocak"ın bu geniş anlam dünyası içerisinde değerlendirilmektedir.

Kitapla ilgili bilgilere ulaşmak için tıklayın...


***

   Aşağıdaki metinde Satı KUMARTAŞLIOĞLU' nun köyümüzünde içinde adının geçtiği bir makalesini okuyabilirsiniz...


   Alevî-Bektaşîlerin Eşiğe Neden Saygıyla Eğildiklerini Açıklayan Efsanede Fatma Ana

   Bu yazıda şimdiye kadar ele alınan efsanelerin oluşumunda halk arasındaki bazı varlık ve nesneler hakkındaki inanışlar etkili olmuştur. Bu başlıkta ele alınacak olan efsane ise Alevî-Bektaşîler arasında yaygın olan inanışlarla birlikte geleneksel uygulamalara bağlı olarak anlatılmaktadır. Bu inanış ve uygulamalar “ocak” ve “eşik” etrafında şekillenmektedir. “Ocak ve eşik” üzerine Türk kültürünün genelinde mevcut bazı inanış ve uygulamaların bir kısmı, bugün Alevî-Bektaşîler arasında hala canlı bir şekilde yaşamaktadır. Eşiğe ve ocağa basmama, ocağa su dökmeme, eşik ve ocağı her zaman temiz tutma, eşiğe ve ocağa saygıyla eğilerek niyaz etme, saçı takdim etme bu inanış ve uygulamalardan bazılarıdır (Bk. Kumartaşlıoğlu 2012: 396-435). Bu inanış ve uygulamaların temelinde bu varlıkların bir hâkim ruha/iyeye sahip oldukları inanışı yatmaktadır (Kumartaşlıoğlu 2012: 106-108). 

   Bir Alevî-Bektaşî köyü olan Afyonkarahisar/Sandıklı’ya bağlı Selçik köyünde, ateş ve ocak etrafında şekillen bu inanış ve uygulamaların sebebini izah eden bir efsane Fatma Ana’ya dayandırılarak anlatılmaktadır. Bu efsaneye göre Hz. Fatma, ikiz bebeklere hamile olduğu bir zamanda kendisini çok zorladığı için düşük yapmıştır. Hz. Fatma’nın düşen çocuklarının biri eşiğe, diğeri ise ocağa gömülmüştür. Bu çocukların isimleri gömüldükleri ocak ve eşiğe isim olmuştur. Selçik köyünde ocak “medet”, eşik ise “mürvet” olarak adlandırılır  (K4). Bu efsanede Fatma Ana, eski Türk kültüründe çok önemli bir yeri olan “eşik” ve “ocak” iyelerinin yerini alarak, mitik varlıkları kendi şahsiyetinde eritmiş, bu anlatı ise mitik bir anlatıdan tarihî ve dinî bir hüviyete bürünmüştür. Anlatı ister mitik, ister tarihî veya dinî bir hüviyette olsun, “ateş” ve “eşik” etrafındaki inanışlar aynen devam etmektedir: Alevî inancında eşiğe basılmaz, ocağa su dökülmez, ocak pis tutulmaz vb.

   Fatma Ana hakkında anlatılan efsaneler, Saim Sakaoğlu’nun R. Rosiere’den aktardığı efsanelerin oluşumu konusunda ortaya atılan “birinin yerine diğerinin geçmesi kaidesi” ya da “adapte olabilme kaidesi” (Sakaoğlu 1980: 7, Sakaoğlu 2009: 21-22) ile açıklanabilir. “Birinin yerine diğerinin geçmesi kaidesi”, “Bir kahramanın hatırası zayıfladıkça onun şerefine yaratılmış olan efsane bu kahramanı terk eder ve daha meşhur birine mal olur”; “Adapte olabilme kaidesi” ise, “Çevre değiştiren her efsane yeni çevrenin sosyal ve etnografik şartlarına kendisini adapte eder” biçiminde açıklanmıştır (Sakaoğlu 1980: 7, Sakaoğlu 2009: 21-22). Fatma Ana da Türk edebiyatının önemli bir parçası olan efsanelere İslâm kültürünün etkisi ve Fatma Ana’nın bu kültür içindeki ağırlığı ile sirayet etmiş ve bu efsanelerle bütünleşmiştir.

(K4) Ali Özdemir, 1948, Afyonkarahisar/Sandıklı/Selçik

Satı KUMARTAŞLIOĞLU
Balıkesir Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili Edebiyatı Bölümü

13 Nisan 2016 Çarşamba

Genç Çiftçilerin Projelerine Kırsal Kalkınma Desteği

Genç Çiftçilerin Projelerine Kırsal Kalkınma Destekleri / Selçik Haber

30.000 TL hibe projesinden kimler yararlanacak? Hibe almak için neler gerekiyor?
İşte hibe almanın adım adım aşamaları…

Hibeyi kimler alabilir?

Hibe almak için şu şartları taşıyor olmak gerekiyor:

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  2. Nüfusu 20 binden az Kırsal Alanda yaşamak.
  3. 05 Nisan 2016 itibari ile itibarıyla 18 yaşından gün almış, 41 yaşından gün almamış olmak.
  4. Kırsal Alanda tarımsal faaliyet içinde bulunmak yada tarımsal faaliyet içine girmeyi taahhüt
  5. Okur-yazar olmak.
  6. Kamu kurumu veya özel firmalarda maaş karşılığı çalışıyor olmamak.
  7. Herhangi bir okulda öğrenci olmamak.
  8. Başvuru tarihi itibarıyla KDV, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olmamak.
  9. Aynı proje konusunda Bakanlığın diğer hibe programlarından yararlanmış olmamak.


Ne Kadar Hibe Verilecek?  Nasıl verilecek?

Hibe şartlarını taşıyan herkese en fazla 30 bin TL’ye kadar hibe verilecek.  Hibe nakit olarak yapılacaksa çiftçinin hesabına yatırılacak. Parayı Ziraat Bankası yatıracak. Hibe, hayvan olarak yapılacaksa Ziraat Bankası parayı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) hesabına yatırılacak. Çiftçi TİGEM’ den hayvanlarını alacak.

Çiftçi iki yıl süre ile hayvanları satamayacak. Bakanlık yılda en az bir kez bunları kontrol edecek.


Hangi konularda hibe alınabilir?

Üç ana başlıkta hibe alınabilir. Bu başlıklar:

1. Hayvansal üretime yönelik projeler için;
  1. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projelerini,
  2. Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği projelerini,
  3. Kanatlı ve ipek böceği yetiştiriciliği projelerini,

2. Bitkisel üretime yönelik projeler için;
  1. Kapama meyve bahçesi tesisi projelerini,
  2. Fide, fidan, iç ve dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği projelerini,
  3. Kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projelerini,
  4. Kültür mantarı üretimi projelerini,

3. Yöresel ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projeler için;
  1. Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi konulu projeleri,
  2. Coğrafi işaretli, yerli gen kaynaklarını kullanarak, organik veya iyi tarım uygulamalı bitkisel ve hayvansal üretim konulu projeleri,
  3. Coğrafi işareti olan gıdaların üretimi konulu projeleri


Hibe almak için eksik yada yanlış bilgi olursa Ceza var mı?

Eğer yalan yanlış evrak hazırlanırsa ceza var. Üstelikte verilen hibe faizi ile tahsil edilecek. Yanlış eksik bilgi ve belge düzenleyenler aynı  zamanda beş yıl süre ile devletin hiçbir desteklemesinden faydalanamayacak.


Başvuru Yapacaklar Hangi Belgeleri hazırlayacak?

  1. Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  2. Herhangi bir yerden maaş almadığına dair SGK’ dan alınan belge.
  3. Bu yazının ekinde yer alan Başvuru dilekçesi doldurmak.  
  4. Bu yazının ekinde yer alan proje tanıtım formu doldurmak
  5. Bu yazının ekinde yer alan imzalı taahhütnameyi imzalamak.
  6. Yatırım yapılacak yerin tapusu (Tapu yoksada oluyor)
  7. Varsa proje konusu kapsamında eğitim belgesi.
  8. Proje konusu içeriğinde varsa coğrafi işaret tescil belgesi. (Yani o  bölgeye özgü bitkilere ilişkin yatırım yapılacaksa ürünün o bölgeye ait olduğunu gösterir belge alınacak)
  9. Varsa engelli, gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge.( Bu artı puan vermek için isteniyor)
  10. Diploma sureti veya okur-yazarlık belgesi.
  11. Yatırımı yapacağı yerde ikamet ettiğine dair belge.
  12. Yatırım yerine ait mülkiyet belgesi ya da kira sözleşmesi.


Nereye Başvuru Yapılacak?

Belgelerini hazırlayan çiftçi bağlı olduğu ilçe tarım müdürlüğüne, ile bağlı ise il müdürlüğüne başvurusunu bizzat yapacak. Evrakları il veya ilçe müdürlüğü tutanakla teslim alacak.


Başvuruların onaylandığı ne zaman belli olacak?

Çiftçinin evrağı oluşturulan 8 kişilik komisyon tarafından il ve ilçe müdürlüğünde incelenecek ve 10 gün içinde sonuçlandırılacak. İl veya ilçe müdürlüğü bu sonucu açıklayacak.

Hibe almaya hak kazanan çiftçi ile 5 gün içinde sözleşme imzalanacak.

Çiftçi 120 gün içinde de projede almayı beyan ettiği veya yapmaya niyetli olduğu işi yapacak.


Hibe çiftçiye ne zaman ödenecek?

Çiftçi projede yapmayı beyan ettiği işi yaptıktan sonra hibe için il veya ilçe müdürlüğüne başvuru yapacak. Başvurudan sonra işleyen süreç maksimum bir ay içinde de ödeme çiftçiye yapılacak.

***

Genç Çiftçilerin Projelerine Kırsal Kalkınma Destekleri / Selçik Haber


Genç Çiftçilere 30.000 TL hibe desteği programının tebliği açıklandı.
12.04.2016 tarihinde başvurulara başlandı. Peki hangi projelere nasıl bir destek sağlanacak ?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uygulama rehberi ile hangi projelerin destekleneceği konusunda akıllarda olan soruları gidermeye başladı.

İşte uygulama rehberinde yayınlanan örnek projeler...

 TAVSİYE PROJELER

      Tavsiye projeler:

1)    Bakanlığımızca, genç çiftçilerin başvuru aşamasında otuz bin TL hibeden faydalanabileceği ve uygulamakta zorunlu olduğu hayvansal üretime yönelik projeler aşağıdadır.


a)    Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık projeleri:

1)    En az 7 (yedi) başlık ve en az 8 (sekiz) aylık en az 220 kg canlı ağırlığındaki besilik erkek sığır alım içerikli etçi ve kombine ırk besi projesi.
2)    En az 4 (dört) başlık ve en az 9 (dokuz ) aylık dişi damızlık düve yetiştiriciliği projesi.
3)    En az 40 baş sürü (38 adet dişi, 2 adet erkek) içerikli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projesi.


b)    Arı ve arı ürünleri yetiştiriciliği projeleri:

1)    En az 40 adet arılı kovan (en az 5 çıta arı basmalı), 5 adet boş kovan ve arıcılık malzemesi (1 adet; elektrikli bal süzme makinesi, sır alma teknesi, ısıtmalı bal dinlendirme kazanı, maske, körük, el demiri, mahmuz), 100 kg temel petek ve 400 adet çıta içerikli arıcılık projesini,


c)    Bakanlığımız tarafından yayımlanan; Yumurtacı Tavukların Korunması ile İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik kapsamında, serbest sistem yumurta tavuğu ve ördek, kaz, hindi, bıldırcın yetiştiriciliği projeleri;

1)    En az 500 adet içerikli serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliği projesi.
2)    En az 400 adet serbest sistem kaz, ördek hindi yetiştiriciliği projesi.


d)    İpek böceği yetiştiriciliği projeleri:

1)    En az 80 m2’ lik alanda, 6 paket yumurta,  1 adet termometre ve higrometre, 3 katlı kerevitler, 1 adet yaprak kıyma bıçağı ve tahtası, besleme tablaları,  200 adet plastik ağ,  1 adet aspiratör ve vantilatör ile birlikte en az 250 adet dut fidanı dikim kapasitesi olan ipek böceği yetiştiriciliği projesi.


2)    Bakanlığımızca, genç çiftçilerin başvuru aşamasında otuz bin TL hibeden faydalanabileceği ve uygulamakta zorunlu olmadığı bitkisel üretime yönelik projeler aşağıdadır;

a)    Kapama meyve bahçesi tesisi projeleri:

1)    En az 10 (on) dekar alanda bodur ve yarı bodur olmayan en az 250 (iki yüz elli) adet sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemli, pülverizatör ve çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi projesi.
2)    En az 10 (on) dekar alanda bodur ve yarı bodur olmayan en az 250 (iki yüz elli) adet sertifikalı fidan ile etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili, pülverizatör ve çapa makinesi içerikli kapama meyve bahçesi tesisi projesi
3)    En az 6 (altı) dekar alanda en az 500 (beş yüz) adet yarı bodur sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemi veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli kapama bahçe tesisi projesi.
3)    En az 4 (dört) dekar alanda en az 800 (sekiz yüz) adet bodur sertifikalı fidan ile basınçlı sulama sistemli ve askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli kapama bahçe tesisi projesi.
4)    En az 5 (beş) dekarlık alanda en az 1.250 (bin iki yüz elli) adet sertifikalı fidanı ile basınçlı sulama sistemli veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve askı sistemi veya terbiye sistemin ile çapa makinesi veya pülverizatör veya  içerikli bağcılık projesi.
5)    En az 4 (dört) dekarlık alanda en az 2.000 (iki bin)  adet sertifikalı fidan ile askı sistemi veya terbiye sistemi ile çapa makinesi veya pülverizatör içerikli ahududu yetiştiriciliği projesini,
6)    En az 4 (dört) dekarlık alanda en az 1.500 (bin beş yüz)  adet sertifikalı fidan ile, askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli böğürtlen yetiştiriciliği projesini,
7)    En az 5 (beş) dekarlık alanda en az 250 (iki yüz elli)  adet sertifikalı fidan ile askı sistemi veya terbiye sistemi ile pülverizatör veya çapa makinesi içerikli kivi yetiştiriciliği projesini,
8)    En az 5 (beş) dekarlık alanda en az 20.000 (yirmi bin)  adet fide ve basınçlı sulama sistemli ile kapama  malçlı ve pülverizatör içerikli çilek yetiştiriciliği projesini    


b)    İç ve dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği projeleri:

1)    En az 5 (beş) dekarlık açık alanda en az 2.000 (iki bin) adet saksılı süs bitkisi ile basınçlı sulama sistem veya etrafı tel (dikenli-kafes Tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili içerikli süs bitkisi yetiştiriciliği projesi.
2)    En az 1 000 (bin)  m2’ lik alanda kontrolü örtü altı tesisinde ve basınçlı sulama sistem içerikli doğal çiçek soğanı, kesme çiçek, saksılı iç veya dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliği projesi.


c)    Kontrolü örtü altı yetiştiriciliği projeleri:

1) En az 1 000 (bin)  m2’ lik alanda ve basınçlı sulama sistem içerikli kontrolü örtü altı tesisinde sebze veya muz yetiştiriciliği projesi.


d) Kültür mantarı üretimi projeleri:

1)    En az 100 (yüz) m2 lik alanda 25 ton kompost, 3 kat ranza sistemi, sırt pompası, sulama sistemi, 1(bir) adet vantilatör, aspiratör, higrometre ve termometre içerikli beyaz şapkalı kültür mantarı (agaricusbisporus) üretimi projesi.
2)    En az 1 000 (bin)  m2’ lik alanda kontrolü örtü altı tesisi, 20 (yirmi) ton kompost içerikli, pleurotus cinsi istiridye mantarı, kaya mantarı (pleurotusostreatus) yetiştiriciliği projesi.

3)    Yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik;

a)    Tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik ve bir adet çapa makinesi ve pülverizatör içerikli projeler;

1)    En az 10 (on) dekarlık alanda, çok yıllık yöresel ürün ile tıbbi ve aromatik bitki üretim ve en az 10 (on) dekarlık alanda ve mibzer içerikli en az 2 yıllık sözleşmeli üretim ile tek yıllık yöresel ürün ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştirme projesi.
2)    En az 10 (on) dekarlık alanda, basınçlı sulama sistemli veya etrafı tel (dikenli-kafes tel) ve direk (beton-demir direk) ile çevrili ve diskaro veya çoklu tırmık içerikli çok yıllık yöresel ürün ve tıbbi ve aromatik bitki üretim 
3)  En az 10 dekarlık alanda ürün yetiştirme ve en az 250 kg/yıl yağ ve 1 adet distilasyon kazanı, soğutucu eşanjörü, su separatörü, yağlı su toplama tankı, yakıt tankı ve su pompası içerikli lavanta, kekik, biberiye vb. bitki üretim ve işleme projesi.

Kaynak: http://www.ulusaltarim.com/

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğe ulaşmak için tıklayın...

Selçik Haber

7 Nisan 2016 Perşembe

Soğancı Çeşmesi Yenilendi

Soğancı Çeşmesi Yenilendi / Selçik Haber

   Köyümüz Soğancı Mevkii'nde bulunan Soğancı Çeşmesi yenilendi. Maştak Çeşmesi olarak bilinen ve 1948 yılında yaptırılan Soğancı Çeşmesi o tarihten beri ayakta duruyor. Kuraklık nedeniyle yaz aylarında suyu kesilen çeşme, kullanılamaz durumdaydı.

   Yapılan çalışmayla suyun kaynağı değiştirilerek çeşme yeniden kullanılabilir hale getirildi. Akıntısı ayarlanarak, çeşmenin suyunun tekrar kesilmemesi için gerekli çalışma yapıldı ve çeşmenin yeri değiştirildi. Çeşmenin sütunu aynı şekilde inşa edilirken, su havuzları yenilendi.

   Köy muhtarımız Veli İNCEKARA'ya ve çeşmenin tamamlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Soğancı Çeşmesi Yenilendi / Selçik Haber

Soğancı Çeşmesi Yenilendi / Selçik Haber


Selçik Haber

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...
Selçik Köyü Aylık Haber Bülteni "Selçik Haber" 1 Yaşında!