30 Ocak 2024 Salı

Hızır Oruçlarınız Kabul Olsun

Hızır Oruçlarınız Kabul Olsun / Selçik Haber

HIZIR ORUCU
13-14-15 ŞUBAT 2024

   Alevi inancında, her yıl Ocak ayının ikinci haftası ve Şubat ayının ikinci haftası arasındaki 1 aylık zaman aralığında Kutsal Hızır ayı boyunca Alevi canlar Hızır aşkına oruç tutarlar, hak lokmalarını paylaşırlar, cemlerde gönüllerini birlerler. Hakka ve Hakikate ulaṣma yolunda Hızır aşkı ile içtenlikle, doğrulukla, sadakatle ve ikrarla yollarına sahip çıkarlar.

    Alevi-Bektaşi inancında Hızır olgusu önemli bir yer tutar ve günlük hayatımızda sürekli kullandığımız sözcüklerin başında yer alır. Hızır'ın, uğradığı yerlere bolluk ve bereket getirdiğine, dertlere derman, hastalara şifa olduğuna ve aynı zamanda uğurun ve kısmetin sembolü olduğuna inanılır. Bu yüzden, darda kalanlar “Yetiş Ya Hızır” derler. Hızır ayında üç gün oruç tutulur. Bazı yörelerde Hızır Kurbanı kesilir ve Hızır Cemi yürütülür. 

    Hızır Orucu bu yıl 13-14-15 Şubat 2024 tarihlerinde tutulacaktır. "Hızır ayında tuttuğumuz oruçlar divan-ı dergâhta kabul ve makbul olsun. Şah-ı Merdan Ali yardımcımız, Hızır yoldaşımız olsun."

    Odağında sevgi, saygı, dostluk ve paylaşma gibi değerleri yaşatan bir inanç olarak Alevi inancının, bu değerlerinin somutlaştığı bir aydır Hızır Ayı. Hızır Ayı, Alevi inancına talip olan canlar için gönülleri birlemenin, hak ile kazanılmış lokmaları paylaşmanın, darda zorda olana yardım etmenin, mazlumu sahiplenmenin ve de Hak ile hak olmanın simgesidir. Alevi toplumunun son derece kutsadığı Bozatlı Hızır inancı, Alevi toplumunun nezdinde bolluk ve bereketin, birlikte yaşamanın sembolüdür.

    Bu niyetle, yaşadığımız bu süreçte mazlumlara, haksızlığa uğrayanlara, yoksullara, darda zorda insanlara yardım etmenin, el uzatmanın, başkasına hızır olmanın Hızır inancımızın gereği olduğunu unutmadan, tutulan oruçlar, paylaşılan lokmalar, birlenen cemler Hak katında Hızır aşkına kabul olsun. Bozatlı Hızır darda, zorda olanın yardımcısı olsun.

    Darda, zorda olanlara, mazlumlara Hızır olma umudu ile…

Hızır Oruçlarınız Kabul Olsun / Selçik Haber


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...
Selçik Köyü Aylık Haber Bülteni "Selçik Haber" 1 Yaşında!