12 Şubat 2023 Pazar

Hızır Oruçlarımız Kabul Olsun

Hızır Oruçlarımız Kabul Olsun / Selçik Haber

HIZIR ORUCU
14-15-16 ŞUBAT 2023

    Alevi-Bektaşi inancında Hızır olgusu önemli bir yer tutar ve günlük hayatımızda sürekli kullandığımız sözcüklerin başında yer alır. Hızır'ın, uğradığı yerlere bolluk ve bereket getirdiğine, dertlere derman, hastalara şifa olduğuna ve aynı zamanda uğurun ve kısmetin sembolü olduğuna inanılır. Bu yüzden, darda kalanlar “Yetiş Ya Hızır” derler. Hızır ayında üç gün oruç tutulur. Bazı yörelerde Hızır Kurbanı kesilir ve Hızır Cemi yürütülür.

    Hızır Orucu bu yıl 14-15-16 Şubat 2023 tarihlerinde tutulacaktır. "Hızır ayında tuttuğumuz oruçlar divan-ı dergâhta kabul ve makbul olsun. Şah-ı Merdan Ali yardımcımız, Hızır yoldaşımız olsun..."

    Hızır; ülkemizdeki deprem felaketini yaşayarak zarar gören cümle canların carına yetişsin. Deprem bölgesinde canlarını ortaya koyarak insanların yardımına koşan, gece gündüz demeden çalışan tüm canlarımıza yardım etsin. Deprem felaketinden etkilenen bütün canların Hızır yardımcısı olsun. Bu karda kışta, evsiz yurtsuz kalan bütün canların Hızır carına yetişsin...

    Hızır Orucu Gülbengi

    Oruca başlarken niyet edilir ve oruç açılırken gülbeng okunur.

    "Bismişah... Allah Allah... Hak Muhammet Ali aşkına, dertlerimize deva, hastalarımıza şifa, dildeki dileklerimiz, gönüldeki muratlarımız için, darda, zorda kalana yetişen Hızır aşkına, oruç tutmaya niyet ettim. Gerçeğe Hû! Allah Eyvallah..."

Hızır Oruçlarımız Kabul Olsun / Selçik Haber


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...

Selçik Haber Bülteni'ni Okumak İçin Tıklayın...
Selçik Köyü Aylık Haber Bülteni "Selçik Haber" 1 Yaşında!